Waarom je moet springlezen

In mijn vorige blog heb ik je uitgelegd hoe je kunt turbolezen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je na het turbolezen van een boek denkt dat je toch nog dingen hebt gemist.

  • hoe weet je nu wat heb je nodig uit het boek en wat niet?
  • hoe kan je deze nieuwe kennis linken met wat je al over het onderwerp wist?
  • waar ben je het de auteur al dan niet over eens?
  • waar heeft de auteur het niet of te weinig over gehad?
  • welke informatie mis je en moet je in een ander boek zoeken?
  • welke info is nu echt relevant voor mij?

Om deze informatie naar boven te halen, gaan we aan de slag met de laatste stap van SmartReading, namelijk springlezen.

Springlezen in twee stappen

  • De eerste stap is tot rust te komen. Ga even zitten, sluit je ogen en denk terug aan de 200 bladzijden die je in minder dan een uur hebt zitten turbolezen. Welke algemene indruk heb je van het boek? Welke passages blijven je bij? Wat vond je interessant aan het boek? Wat heeft je verbaasd? Aan welke zaken heeft de auteur volgens jou te weinig aandacht besteed? Noteer wat er in je opkomt.
  • De tweede stap is jezelf opnieuw bewust maken van wat je allemaal gelezen hebt. ‘Spring’ door het boek en lees at random her en der stukjes tekst op een conventionele manier. Zo word je getriggerd om te gaan nadenken en zul je je de informatie herinneren. Deze informatie kan achterin het boek staan terwijl je voorin het boek een stukje conventioneel leest. De stukjes tekst die je conventioneel leest, zijn de triggers die alle relevante informatie weer naar boven halen.

Je aandacht zal automatisch worden getrokken naar die passages waar je tijdens het turbolezen trager las. Je wist toen al dat die passages relevant voor je waren. Die informatie komt als eerste naar buiten. Noteer kernwoorden of korte zinnen. Leg verbanden, vergelijk en analyseer. Het kan best zijn dat je sommige dingen bewust herleest. Zo verhoog je je begrip en versterk je jouw geheugencapaciteit.

waarom je moet springlezen

Vind alle informatie die je nodig hebt

Al springlezend krijg je een overzicht van alle informatie die je nodig hebt. Misschien staat er in het boek een procedure in vijf stappen. Ga terug naar die passage en lees de vijf stappen. Je zult merken dat sommige dingen die tijdens het turbolezen heel relevant of interessant leken, er achteraf gezien helemaal niet meer toe doen. Intussen heeft de auteur dit punt in de rest van het boek al zo vaak herhaald of verder uitgewerkt, dat het voor jou gaandeweg gekend materiaal is geworden en geen verdere verdieping of aandacht behoeft. Andere zaken zijn dan weer wel relevant en behoeven mogelijk nog verdere verdieping of analyse.

Springlezen is een aha-ervaring. Herhaling is de moeder van alle kennis. Bij SmartReading ga je in één uur maar liefst vier keer door het boek! Dat is een van de redenen waarom de methode zo krachtig is. Op de oude manier doe je er tien tot twintig uur over om het boek één keer gelezen te hebben. Nu ben je in een uur klaar.

Wil je dit ook leren? Als je mijn tips hebt toegepast dan ben ik er van overtuigd dat je nu sneller kunt lezen dan voorheen. Maar om echt maximaal profijt te hebben van de techniek van SmartReading moet er meer gebeuren. Ik hoor ook terug van cursisten dat ze de live-training absoluut noodzakelijk vonden om alles uit SmartReading te halen.

Bedenk je eens hoeveel tijdwinst het jou op gaat leveren en wat dat je waard is. En de rust die het je op gaat leveren als je weet dat je bij bent met je leeswerk. En mocht er weer meer leeswerk op je bord komen, dat je dan ook weet dat je deze stapel weer binnen no-time hebt weggewerkt.

Hartelijke groet,
Peter Plusquin.

Deel deze tip!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter