Een uitstekende training in het geven van onverdeelde aandacht

In zijn boek ‘Ontketen je brein‘ trekt neuropsychiater Prof. Dr. Theo Compernolle hard van leer tegen de altijd online zijnde kenniswerker. Op bijzonder cassante en onderhoudende wijze beschrijft hij hoe hyperconnectiviteit en multitasking onze hersenen gijzelen. Met als gevolg dat intelligente mensen onderpresteren of domme dingen doen.

De bottom line van zijn betoog is dat we door altijd online te zijn onbewust het beste deel van ons brein, met name ons vermogen tot reflectie, in de boeien slaan. We zijn continu zo in beslag genomen door allerlei informatie op onze elektronische apparaten, dat we niet langer in staat zijn om onze eigen ideeën te ontwikkelen. Maar al te vaak nemen we zelfs niet de tijd om na te denken en alle informatie te verteren. Door continu online te zijn houden we de brandbeedte van ons brein zodanig bezet dat er geen ruimte meer is voor echte reflectie en intellectuele productiviteit.

Als remedie pleit hij om minimaal een uur per dag offline te werken en rustige tijd vrij maken om te reflecteren en jouw belangrijke breinwerk te doen. Het grootste geschenk dat je jezelf en anderen in deze tijden kan geven is onverdeelde aandacht.

Hij is daarom ook een groot pleitbezorger voor het lezen van boeken.  Ik citeer: “Met volle aandacht heel bewust een boek lezen is essentieel voor reflectie. En is iets heel anders dan het verstrooide sprokkelen van informatie dat we op onze computers en smartphones doen. Voor een boek hebben de schrijvers het onderwerp diepgaand bestudeerd en begeleiden en stimuleren je eigen reflectieproces, je eigen ideeën, associaties en metaforen. Als we de schrijver volgen verdiepen we ons in het onderwerp. Op deze manier leidt lezen vaak tot een innerlijk gesprek dat zelfs nog dieper kan gaan dan de schrijver bedoelde. Lezen stimuleert reflectie : verschillende niveau’ s van abstract, analytisch, synthetisch, inductief, associatief en creatief denken. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen op alle mogelijke manieren gestimuleerd worden om te blijven lezen. Dit soort lezen verschilt totaal van wat we doen op het internet en met e-mails en waarbij we te maken hebben met een aanhoudende stroom van snel geschreven en snel gelezen, oppervlakkige en ongeordende snippers informatie die geen verband laten zien tussen de verschillende inzichten en die je maar zelden uitnodigen om dieper, breder en vooruit te denken. Het proces van snel en voortdurend overspringen van het ene stukje informatie naar het andere maakt reflectie zelfs onmogelijk. Op zich is er niks mis met zulk vluchtig lezen; in veel werksituaties is het een noodzaak. Het wordt pas een probleem wanneer dit de enige vorm is van lezen die we praktiseren en er geen tijd is overblijft voor ongestoord, grondig lezen.”   

Door zijn boek te lezen besefte ik dat mijn werk in se niet zozeer gaat over het creëren van meer tijd maar vooral over het aanbieden van best practices om te komen tot meer en langere momenten van ongestoorde aandacht en intellectuele productiviteit :

 

·         SmartReading leert hoe je één uur lang in volle concentratie een boek kan lezen, verwerken en onthouden. Deze training is een uitstekende manier om jouw brein te oefenen in het geven van onverdeelde aandacht. Cursisten (her)ontdekken hun breincapaciteiten en staan versteld van hun eigen intellectuele acrobatieën en het plezier dat dit hun verschaft.

·         SmartEmail leert je drastisch anders omgaan met e-mail zodat je meer aandacht kan geven aan echte werk

·         SmartTyping leert je om je typewerk vlotter te doen, zodat je meer tijd over houdt voor de belangrijke zaken

·         SmartWebtools leert je routinezaken online slimmer aanpakken zodat je meer tijd hebt om offline te werken…

Ben jij toe aan een nieuwe start? Een nieuwe start met heel veel momenten van onverdeelde aandacht en ook veel smartphonevrije pauzemomenten. Want zoals Compernolle ook in zijn boek schrijft krijgen we onze beste ideeën in bed, in bad of op de bus. Maar dan moet je wel jouw smartphone uitzetten.

Veel leesplezier!

Peter  

P.S. Ben je (zelfstandig) zaakvoerder, manager, directeur of ondernemer? En herken je je in bovenstaande? Doe dan jezelf mijn nieuwe opleiding ‘SmartReading voor ondernemers en leidinggevenden’ cadeau . Je leest jezelf op een geheel andere, inspirerende, diepgaande en verfrissende manier bij over topics als ondernemen, leiderschap, coaching, organisatie-ontwikkeling, visie, strategie, verkoop, branding, verandermanagement,.. Je neemt twee dagen afstand van het operationele, voedt je brein en groeit als leider en inspirator. Leer hier alles over deze uitstekende training in het geven van onverdeelde aandacht.

Deel deze tip!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter