Tover in enkele kliks gescande tekstdocumenten om in bewerkbare tekst

Herken je dit? Op jouw kantoor ligt een ‘hard copy’ lijst met namen en e-mailadressen die je graag meteen op jouw computer kan bewerken. Of je neemt een foto van een tekst op een witbord die je graag wil verwerken in een rapport? En als het even kan zou je de opgeslagen info ook nog eens snel willen kunnen terugvinden.

Ik gebruik daar de superhandige ‘Office Lens’ app voor. Deze gratis app van Microsoft beschikt over OCR (Optical Character Recognition). Om het even makkelijk uit te leggen: OCR is een techniek waarmee een computer letters, cijfers en leestekens van een plaatje/foto kan ‘lezen’ en om kan zetten naar digitale versies. En dat geeft je de mogelijkheid om deze documenten te bewerken, te archiveren en vooral ook te doorzoeken.

Je kunt zelfs geschreven teksten fotograferen en als je deze tekst opslaat, dan kan je later deze ‘geschreven’ notities doorzoeken. Als je bijvoorbeeld weet dat het woord ‘automatisering’ op je briefje stond, dan geef je als zoekterm ‘automatisering’ en je zult zien dat jouw notitie in de zoekresultaten getoond wordt. Hoe handig is dat? Weg met losse briefjes en gedaan met zoeken.

Maak er een foto van met Office Lens, sla het bestand op en je kunt het met een paar klikken weer terugvinden.

Office Lens ‘kijkt’ ook zelf wat een logisch kader is om jouw tekst te fotograferen. Heb je een papiertje, dan legt Office Lens zelf het fotoframe eromheen.

En als de foto duidelijk is, maakt Office Lens er meteen een tekst van. Vaak zonder fouten. Bovenaan je scherm komt de platte tekst te staan en als je naar beneden scrolt dan komt je originele foto naar voren. Alle informatie blijft dus beschikbaar.

Ik heb een duidelijke video gevonden die goed uitlegt wat je met Office Lens kunt.

Deze app is niet voor niets een van de top-apps in de appstore. Doe er je voordeel mee. Want een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd.

Zin in meer fantastische tools die je dagelijks veel tijd besparen?

Volg dan de eerstvolgende SmartWebtools opleiding. 

Deel deze tip!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter