Hoe ik mijn effectiviteit verdubbelde in enkele weken…

Of hoe verandering van ‘bokaal’ een boost kan geven aan jouw effectiviteit.

Custom Gallery: images not found

Het goede voornemen om meer beweging te nemen prijkte al jarenlang bovenaan mijn verlanglijst. Op één of andere manier kwam het er nooit van. Tot januari vorig jaar. Ik trok mijn loopschoenen aan, volgde nauwgezet de instructies van het start-to-run programma en na exact tien weken liep ik voor het eerst sinds jaren vijf kilometer aan één stuk. Gezien mijn lange inactiviteit maakte ik op ieders aanraden gebruik van de Finse piste in de buurt. Dit is een loopparcours met zachte dempende bovenlaag die de gewrichten ontziet en blessures voorkomt. In onze gemeente is de Finse piste aangelegd rond twee verlaten voetbalvelden, één rondje lopen komt overeen met 500 meter. Zo liep ik ruim een jaar lang twee à drie keer per week mijn tien rondjes. De laatste tijd voelde ik dat mijn motivatie stokte. Het joggen viel me steeds zwaarder, in plaats de beloofde ‘runners high’ voelde het steeds meer als ‘bore-out’. Steeds maar opnieuw hetzelfde parcours afleggen begon me danig te vervelen. Vaak stopte ik al na een half uur of kwam ik niet verder dan acht rondjes. Ik begon tijdens het lopen ook af te tellen (nog vier rondjes, nog drie, nog twee,..). De fysieke inspanning deed me wel deugd, maar ik beleefde er steeds minder plezier aan. Het zou nochtans makkelijker moeten gaan, gezien de conditie die ik intussen opbouwde. Enkele weken geleden kreeg ik een ingeving: ik besloot om de ‘veilige omgeving’ van de Finse piste op te geven. Gedaan met rondjes draaien rond verlaten voetbalvelden. Ons huis ligt op anderhalve kilometer van het Meerdaalwoud, daar gaan lopen leek me zalig. Maar dan moest ik wel een heel stuk over asfalt en hobbelige veldwegen. Zou dat mijn gewrichten niet te hard belasten? Het parcours door het bos is bovendien erg heuvelachtig en een stuk zwaarder dan de Finste piste die relatief vlak is. Zou ik dat wel aankunnen? We zijn nu vier weken verder en raad eens? Ik ben verslaafd! Ik geniet van de wijdse uitzichten over akkers en weiden, loop langs paarden en schapen, scheer tussen de bomen, beklim hellingen en laat me uitbollen bij de afdalingen. Elke keer varieert het parcours, probeer ik andere paden en laat ik me verrassen door nieuwe landschappen. En het lopen gaat als vanzelf. Ik ren nu minstens een uur, intens genietend van de endorfines die vrijkomen in mijn bloed. Waar ik vorige maand als een paard rondjes afbeulde op de Finse piste, voel ik me nu een vrije vogel die intens geniet van de herwonnen vrijheid en, zo lijkt het,  de nieuw aangeboorde energiebronnen. In slechts enkele weken verdubbelde ik mijn effectiviteit van met moeite nog een half uur naar een ruim een uur. Van vier à vijf naar tien kilometer. En weet je wat zo ongelooflijk is: het kost precies minder moeite en het geeft veel meer energie! Dit verhaal  doet me sterk denken aan mijn beroepssituatie tien jaar geleden. Ik was al elf jaar operationeel manager in een klein bedrijf. De eerste acht jaar werkte ik met volle passie en energie (ik zette dit bedrijf mee op de kaart en deed het groeien) . De laatste drie jaar…

 • ging ik met steeds meer met tegenzin naar het werk
 • vond ik er nog weinig uitdaging aan en had ik het gevoel dat ik onder mijn niveau werkte
 • voelde ik dat het hoog tijd was voor iets anders maar had geen idee wat dit dan kon zijn
 • begon ik steeds vroeger af te tellen (“nog drie uur volhouden en ik kan naar huis”)
 • vroeg ik me af of ik geen burn-out had (het woord ‘bore-out’ kende ik nog niet)
 • begon ik steeds meer te twijfelen aan mezelf (ik wil hier weg, maar kan ik wel iets anders?)
 • had ik last van een sluimerend gevoel van onbehagen
 • was ik erg prikkelbaar en gespannen (ik voelde me gevangen in een gouden kooi)

 Ik liep met andere woorden rondjes in een bokaal die te klein geworden was. Via het volgen van opleidingen en coaching in zelfkennis en zelfsturing herontdekte ik waar ik wel warm van werd. Ik overliep mijn loopbaan, bracht mijn waarden in kaart, trachtte mijn persoonlijke missie te omschrijven en startte vanuit het niets een eigen coaching-en opleidingsbureau. Deze switch in mijn carrière was er een vol risico (ik kende deze markt niet en ik had geen financiële back-up). Maar iets in mij wist dat dit de weg was. Dat ik dit goed zou kunnen en graag zou doen. Sinds 2006 geef ik opleiding en coaching in efficiënter werken in de ‘meest diverse landschappen’. In boardrooms en vergaderzalen, aan leidinggevenden en experten, aan kinderen en studenten. Elke keer varieert het parcours, probeer ik andere insteken en laat ik me verrassen door de leerprocessen van mijn klanten. Ik had tien jaar geleden nooit durven dromen dat ik een succesvol boek zou schrijven, dat ik zou spreken voor volle auditoria en gevraagd zou worden om topmensen te coachen. Ik kreeg bijzonder veel werk dat me veel energie gaf. Als je doet waar je goed in bent laden de batterijen op en is je veerkracht en weerbaarheid erg hoog. Hoe zit dat bij jou? Zwem jij nog in de juiste bokaal? Zet jij jouw talenten optimaal in? Kom jij nog toe aan taken die je echt energie geven? Besteed jij voldoende tijd aan die dingen die echt van tel zijn in jouw leven? Of ben je steeds op zoek naar meer uren in een dag en kost het werk je steeds meer energie? Heb je last van ‘Grote Kriebelende Stoutmoedige Doelen’ die je wil realiseren? Die dingen waar je van droomt, die je roepen en die je echt wel te doen hebt in je leven. Maar waar je als drukbezette ondernemende mens maar niet toe komt. Speciaal voor jou ontwikkelde ik het traject “Tijd voor het echte werk”. In dit traject creëer ik extra tijd en zingeving voor drukbezette mensen in vier stappen:
foto-tijd-voor-het-echte-werk-100-dpi11. Definiëer het echte werk (het leven waar jij van droomt) 2. Herken en doorbreek inefficiënte patronen 3. Ontdek en integreer verrassende tools en shortcuts om elke dag veel tijd te winnen 4. Treed buiten jouw comfortzone en laat je hierin optimaal ondersteunen     Het traject start op 17 en 18 september. Klik hier voor meer informatie en vraag de gratis intake aan. Op 29 april geef ik een heel bijzonder start-event met focus op de eerste stap: je zelf en je dromen echt au sérieux nemen. Ik maak je zonder pardon wakker. Er zijn nog enkele plaatsen. Klik hier voor meer informatie. Peter

Deel deze tip!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

1 reacties in “Hoe ik mijn effectiviteit verdubbelde in enkele weken…

 1. Ann Dobbeni - Reageer

  Mooi persoonlijk verhaal, Peter. En ik herken het. Ben eenzelfde stap aan het zetten als jij. Boeiend en vooral energie-gevend.
  Wens je alvast veel succes toe in de verdere uitbouw van je mooie droom die werkelijkheid is geworden.
  Warme groet!
  Ann

Laat een reactie achter