Gouden toetsencombinaties voor instant tijdwinst

Op 4 mei en 10 oktober vinden in Leuven en Antwerpen de volgende SmartWebtools opleidingen plaats. Deze fascinerende opleiding bundelt meer dan 60 manieren om efficiënter te werken én veel tijd te winnen aan de hand van digitale tools.

In aanloop naar deze opleiding deel ik 10 gouden SmartWebtools supertips. Vandaag focussen we op slimme toetsencombinaties.

Mag ik je vragen om eerlijk te antwoorden op de volgende twee vragen?

 1. Stel je zit achter jouw computer in het mailprogramma en je wil een nieuwe mail schrijven. Schuift jouw hand dan automatisch van het klavier naar de muis om in de linkerbovenhoek van jouw mailprogramma op ‘nieuwe mail’ te klikken?
 2. En als de mail geschreven is en je wil versturen, verlaat één van jouw handen dan opnieuw het klavier om op de ‘verzenden’ knop te klikken?

Als je nu twee maal ‘ja’ hebt geknikt dan is deze blog voor jou!

In realiteit beaamt quasi iedereen die ik hierover pols in SmartWebtools opleiding deze gang van zaken. Ik noem dit ‘denken in Windows’ , zo zijn we immers opgegroeid. Intussen is het internet volwassen geworden en bestaan er honderden online hulpmiddelen om efficiënter te werken. De SmartWebtools training helpt je deze te ontdekken en toont je ook enkele handige manieren om efficiënter met de klassieke Windows-programma’s om te gaan. 

Bij Outlook kunnen bovenstaande acties heel eenvoudig via : 

Ctrl + N : nieuwe mail openen
Ctrl + enter :  de mail verzenden
Ik laat je raden waar Ctrl + F en Ctrl + R voor zouden kunnen staan…

Via slimme toetsencombinaties bespaar je makkelijk ettelijke minuten per dag en dit élke dag opnieuw. Reken maar uit : vijf minuten tijdwinst per dag geeft je op jaarbasis al gauw 1000 minuten (5’ x 200 werkdagen) of ruim 16 uur aan extra tijd!!!

Vandaag komen enkel shortcuts voor windows-computers aan bod. Apple gebruikers doen hun voordeel via : https://support.apple.com/nl-be/HT201236

Deze toetsencombinaties geven instant tijdwinst :

De meest gekende toetsencombinatie zijn Crtl + C (kopiëren) en Ctrl + V (verplaatsen/plakken).
Minder gekend maar zeker even handig zijn : 

 • Ctrl + Z : de laatste actie ongedaan maken (undo)
 • Ctrl + P : printen
 • Ctrl + F : zoeken
 • Ctrl + I : tekst in italic zetten
 • Ctrl + B : tekst in het vet (bold) zetten

De Windows toets? Nooit van gehoord! Het gebruik van deze toets is voor de meeste gebruikers een echte eye-opener :

 • Windows + D : meteen naar de desktop (herhaal om terug te keren). Je hoeft dus niet eerst al je windows te sluiten om op je bureaublad te komen (en je hoeft je windows achteraf dus ook niet opnieuw te openen!). Heel fijn als er ineens iemand achter je staat die niet hoeft te zien waar jij mee bezig bent.
 • Windows + Tab /Alt + Tab : navigeren tussen de vensters. Heb je meerdere vensters openstaan, dan kan je heel snel tussen de verschillende schermen schakelen. Stop op het juiste scherm en voilà, je kunt aan het werk.
 • Windows + P : scherm delen/uitbreiden met projector/monitor. Heb je meerdere schermen aan jouw computer, dan kan je met deze toetsencombinatie snel overschakelen naar een ander scherm. Ook erg handig om snel connectie  te maken met een projector.
 • Windows + pijltjes L,R of onder: split screen, met twee vensters werken. Heel handig als je twee schermen met informatie naast elkaar wil zien. Dat werkt een stuk makkelijker dan iedere keer van het ene document naar het andere switchen.
 • Windows + I : naar Windows instellingen. Je hoeft dus niet te zoeken van waar zaten de instellingen ook alweer? Windows + I en je bent er al.
 • Windows + E : mappenstructuur oproepen (windows verkenner). Zo ben je snel op weg om het door jou gezochte document te vinden.
 • Windows + L : lock je scherm. Voorkom dat andere mensen in jouw computer kijken als je even je werkplek verlaat. Windows + L en je scherm is beveiligd tegen ongenode pottenkijkers.

Enkele handigheidjes voor in jouw browser :

 • Ctrl + + : het beeld vergroten (Ctrl + – : het beeld verkleinen). Kan je het niet goed zien, dan vergroot je dus snel het beeld. Is het beeld te groot, dan verklein je het weer in een handomdraai, of eigenlijk met een toetsencombinatie.
 • Ctrl + Tab : navigeren tussen de geopende vensters of tabs in jouw browser.
 • Ctrl + W : tab sluiten. Wil je een window sluiten, grijp dan niet meteen naar je muis. Ctrl + W en het scherm is weg.
 • Ctrl + shift + T (ctrl terug) opent de laatst gesloten tab. Heel fijn als je per ongeluk een tab hebt afgesloten die je eigenlijk nog nodig had. Druk op deze toetstencombinatie en alle gesloten tabs komen een voor een weer terug

Deze video zet een aantal heel interessante toetsencombinaties op een rij: 

Twee tips over hoe je jezelf deze toetsencombinaties eigen kan maken :

 1. Wees niet te gulzig! Selecteer één programma waar je vaak in werkt (bvb. Word of Outlook) en beslis om de komende drie weken drie acties niet meer met de muis te doen maar via een toetsencombinatie. Na drie weken heb je jezelf in principe geherprogrammeerd en kan je drie nieuwe sneltoetsen gaan intrainen. Een mooi overzicht van alle toetsencombinaties krijg je via www.sneltoetsen.com
 2. Download AltMOUSE. AltMOUSE staat voor ”Alternative for MOUSE”, de software helpt computergebruikers om ”on the job” en eenvoudig Windows sneltoetsen onder de knie te krijgen. Dit doet AltMOUSE door de bewuste sneltoets te tonen op het moment dat een gebruiker de specifieke muishandeling verricht. Gratis uit te proberen gedurende drie weken.

Zin in 160 extra uren per jaar?

Volg de SmartWebtools training en geef jouw digitale efficiëntie een enorme boost. Zoals je ziet kan je met enkele eenvoudige weetjes veel productiever met allerlei tools aan de slag. Zo verlies je niet nodeloos tijd en hou je je focus op het echte werk. En dat is precies de bedoeling van de SmartWebtools training. Deelnemers besparen via deze opleiding tot 160 (werk)uren per jaar én dat elk jaar opnieuw!

Dit jaar organiseren we deze training op 4 mei in Leuven en op 10 oktober in Antwerpen.

Klik hier om in te schrijven

 

Hartelijke groet,

Peter

P.S. 1 : Ken je zelf nog meer handige toetsencombinaties? Ik nodig je graag uit om deze te delen onder deze blog.
P.S. 2 : Wil je handige tips om nog sneller te werken met YouTube? Lees dan mijn blog 8 ongelofelijke dingen die je kan doen met YouTube

Deel deze tip!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter