De kracht van turbolezen

En lukt het je om jezelf tot rust te brengen voordat je begint met lezen? Als je mijn tips om dit voor elkaar te krijgen nog niet hebt gelezen, dan kan je hier het artikel nogmaals bekijken.

Wat is turbolezen precies?

Vandaag gaan we aan de slag met turbolezen. Turbolezen is met je ogen en je aanwijzer supersnel over de pagina’s gaan mét begrip van wat je leest. Je maakt de overstap van auditief naar visueel lezen en je rekent definitief af met de trage manier van auditief lezen. Auditief lezen betekent dat je de woorden in gedachten uitspreekt en dat zorgt ervoor dat je veel langzamer leest dan je zou kunnen lezen.

Je brein heeft slechts een half woord of beeld nodig om te weten wat er in de tekst staat. Lezen is niets anders dan het herkennen van en betekenis geven aan vooraf opgeslagen patronen. Door hiervan gebruikt te maken kan je steeds sneller gaan lezen. Je brein reconstrueert supersnel de tekstpatronen, zodat je – ondanks de hoge snelheid – toch weet wat er staat.

Als je overtuigd bent van de kracht van patroonherkenning, dan wordt het aanleren van turbolezen kinderspel.

Patroonherkenning bij lezen

Je brein heeft maar één of enkele verklankte woorden per zin nodig om het gehele patroon, de rest van de tekst, te reconstrueren en te begrijpen.

Lees de onderstaande alinea héél snel door … en merk dat je de inhoud begrijpt.

Het dire degan dernude pragrmoma van de SmratRediang triainng zou wel enes heel arndes knunen zijn dan elke anedre triainng die je tot nu toe hbet gelvogd. Gednurede de dire dgaen zul je belgeeid weordn hoe je geibruk mkaat van dat deel van je henseren waar je nlaueijwks buewst van was. We hoepn dat je sgommie niuewe gelvoeens ervaart, leezn ardnes gaat zein en je jelezf afavragt waoarm je je niet eeredr hairevn bwsuet was.

Dit lukt omdat je brein de context ziet en de letters in de juiste context zet.

Van auditief naar visueel lezen

Nu je weet dat je beschikt over een zeer geavanceerde patroonherkenningsmachine, ben je klaar om van 200 naar 2000 woorden per minuut te gaan lezen.

Je gaat nu de stap van auditief lezen naar visueel lezen maken. De stap van elk woord ‘horen’ naar de woorden zien en weten wat er staat. Je leest zodanig snel dat je per zin of alinea nog maar één tot twee woorden of woordgroepen hoort. De rest lees je zonder dat je verklankt. Je zult merken dat je, dankzij de ongelooflijke kracht van patroonherkenning, toch weet wat er geschreven staat.

Je gaat je brein in drie stappen op het verkeerde been zetten om het terugvallen op de oude manier onmogelijk te maken:

  • Van rechts naar links lezen
  • Eén regel van rechts naar links, de volgende van links naar rechts
  • Meerdere regels tegelijk lezen

De eerste stap is de tekst niet langer van links naar rechts te lezen, maar van rechts naar links. Je zet je vinger op het laatste woord van de eerste regel. Vervolgens beweeg je je vinger en je ogen van rechts naar links over de regel. Je doet dit zo snel dat je niet meer alle woorden verklankt. Als je aan het eind (dus het begin) van de regel komt, verplaats je je vinger naar beneden en lees je deze regel van links naar rechts. Aan het eind van die regel ga je met je vinger een regel naar beneden en lees je weer van rechts naar links. En zo ga je heel snel door, regel na regel, bladzijde na bladzijde.

Van rechts naar links lezen is makkelijker dan je denkt. Verscheidene culturen lezen van rechts naar links, denk maar Arabieren en Israëli’s. Het geheim van lezen van rechts naar links ligt in het feit dat je in werkelijkheid niet achteruit leest. Als je per fixatie drie tot zes woorden opneemt, dan zie je dat elke fixatie in de goede volgorde staat. Van rechts naar links lezen is in wezen hetzelfde als gewoon lezen.

Als laatste stap ga je deze beweging met drie tot vier regels tegelijk maken.

Hoe verder?

  • Lees per drie tot vier regels.
  • Vertrouw erop dat jouw brein je zal doen vertragen als er relevante informatie komt.
  • Vertraag dan naar twee regels en zelfs naar één regel.
  • Vergeet niet opnieuw te versnellen.
  • Lees het hele boek met wisselende snelheid binnen maximaal twee uur.
  • Je hebt dan het hele plaatje en je weet waar de relevante info staat.

In de volgende blog ga ik je leren hoe je kunt springlezen. Met springlezen leer je hoe je je nadien verder kunt verdiepen in die informatie die nog verdere aandacht vraagt.

Hartelijke groet,
Peter Plusquin

PS: Ik sta altijd klaar om je vragen te beantwoorden. Dus heb je iets niet begrepen of wil je ergens meer over weten mail me op peter@shortcuts.be

Deel deze tip!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter