Boeken voor de warmste week

De week voor Kerst wordt ook dit jaar de Warmste Week. In die week zorgt iedereen voor iedereen. 

Ik wil natuurlijk ook mijn steentje bijdragen en als expert in SmartReading kan mijn bijdrage bijna niet anders dan in boeken zijn. Ben jij bang dat je je gaat vervelen tijdens de kerstdagen? Niet nodig, ik heb een vijftal must-reads opgelijst. Deze boeken geven tips, inspiratie en ideeën om de grootste problemen van deze tijd op te lossen. Het zijn stuk voor stuk boeken met een hoopgevende boodschappen. We kunnen tegelijkertijd én de aarde redden én kansen creëren. Als je de kansen maar ziet en kunt pakken. 

40 Graden in de schaduw. Over leven in een ander klimaat

Boeken voor de warmste weekWe kunnen er niet omheen: door menselijk toedoen verandert het klimaat. De CO2-concentratie blijft jaar na jaar stijgen. De gemiddelde temperatuur blijft oplopen, weersextremen worden steeds opvallender en frequenter. Waterschaarste en wateroverlast worden steeds dreigender. De problemen lijken niet meer te overzien. Tenminste, als we niet meteen iets ondernemen. In 40 graden in de schaduw komen de onheilspellende berichten die ons de laatste jaren bereikten over de klimaatverandering uitgebreid aan bod. Op speelse en onderbouwde wijze vertelt dit boek over de ware oorzaken en gevolgen van de complexe milieuproblematiek. Tegelijk brengt het een krachtig toekomstbeeld naar voren van hoe het wel kan. Aan de hand van 21 kernvragen worden in dit boek alle mogelijke onzekerheden over de klimaatopwarming geuit. Alledaagse weetjes gecombineerd met harde wetenschappelijke feiten dienen daarbij als antwoord. De conclusie is duidelijk: na de industriële revolutie heeft de mens nood aan een milieuvriendelijker vervolg. Want anders wordt het écht 40 graden in de schaduw.

 

Donuteconomie. In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw

Boeken voor de warmste weekIn Donuteconomie laat econoom Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien,. Zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet. Dit alles resulteert in een alternatief en innovatief economisch model voor de 21e eeuw.

 

 

 

 

 

 

Allemaal sociaal 3.0

Boeken voor de warmste weekIn ‘Allemaal sociaal 3.0’ gaan de auteurs op zoek naar nieuwe recepten en duurzame oplossingen voor een maatschappij 3.0. Hoe herdefiniëren we economische waarde op lange termijn? Waar en hoe vinden social entrepreneurs en commerciële bedrijven elkaar? Hoe krijgt de ondernemende burger echt impact? En waarom moet de overheid zichzelf opnieuw uitvinden om zo mee de krijtlijnen te trekken voor een andere samenleving, waarin innovatieve samenwerkingsverbanden tot nieuwe inzichten leiden? Journalist Filip Michiels voerde voor dit boek urenlange gesprekken. Met Steven Serneels, Piet Colruyt, Marieke Huysentruyt en Johan Moyersoen, die de voorbije jaren bedrijven én overheden wereldwijd adviseerden in hun zoektocht naar een andere, duurzamere toekomst. Michiels ging zelf ook op zoek naar visionaire bedrijven, inspirerende social entrepreneurs en vernieuwende bestuursmodellen in binnen- en buitenland.

 

 

Blauwe economie

Boeken voor de warmste weekDoor te kijken naar de wijze waarop organismen zijn gevormd en functioneren, kunnen we oplossingen formuleren voor echt duurzaam produceren en consumeren. Dat laat Gunter Pauli zien in deze geheel herziene Blauwe economie, versie 2.0. Enkele voorbeelden: het kweken van paddenstoelen op pulp uit de koffiebonenteelt. Het gebruik van slachtafval in de wormenteelt. Een efficiëntere opwekking van zonne-energie volgens het proces van fotosynthese. Deze en andere veelbelovende projecten vormen een belangrijke inspiratiebron voor (aankomende) ondernemers en politici, Ze zullen onze manier van produceren en consumeren ingrijpend veranderen.

 

 

 

 

Energie vandaag en morgen. Beschouwingen over energievoorziening en -gebruik

In Energie vandaag en morgen wordt de energieproblematiek tot zijn essentie herleid. Hoe kunnen we een betaalbare, betrouwbare en verantwoorde energievoorziening garanderen voor onze samenleving? Na een globale schets van de energieproblematiek belicht het boek onderwerpen zoals de fysische beschikbaarheid van energiebronnen. Energiezuinig wonen en bewegen in de toekomst, de verhouding van het energiegebruik tot de doelstellingen van het Kyoto-protocol en de verwachte post-Kyoto-doelstellingen. De mate waarin we nog nood hebben aan (energie-intensieve) industrie voor een welvaartscreatie. Mogelijkheden tot energiebesparing in de belangrijkste sectoren. De liberalisering van de elektriciteitsmarkt. De gevolgen van een massale stroompanne voor onze samenleving en de markt voor hernieuwbare energie. Dit boek is een must voor al wie geïnteresseerd is in energievoorziening en haar relatie met het milieu. Het bevat een schat aan informatie zowel voor een algemeen publiek, als voor wie beroepsmatig met deze materie in aanraking komt. Het boek is tevens ook een aanrader voor leerkrachten en docenten in het secundaire en het hogere onderwijs. En voor kaderpersoneel in de bedrijfswereld en voor beleidsvoerders.

Als je zin hebt om deze en andere non-fictie titels versneld tot je te kunnen nemen, volg je best onze snellees training.

Speciaal in het kader van de warmste week hebben we beslist de vroegboekkortingen te verlengen.
Schrijf je in voor een training snellezen voor 31/12 en ontvang respectievelijk € 150 en € 300 korting :

  • op de SmartReading training voor ondernemers, coaches en trainers van 26/1 en 23/2 2018 – boek hier
  • op de Word Expert in drie dagen training van 22-24/3 2018 – boek hier

Groetjes,
Peter 

PS: wil je nog meer suggesties voor boeken. Klik hier, ik heb nog meer titels voor je opgelijst.

Deel deze tip!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter