Goochel met Google : 7 tips om snel en efficiënt te zoeken in Google

Goochel met Google

Naar aanloop van de SmartWebtools opleidingen van 4 mei en 10 oktober geef ik een aantal tips om efficiënter te werken dankzij het gebruik van (online) tools.  Vandaag leer ik je hoe je kan goochelen met Google.

Google is de meest gebruikte zoekrobot in België (98% van alle zoekopdrachten loopt via Google). Toch blijkt uit de SmartWebtools training dat bijna niemand weet hoe snel en effectief te zoeken op Google.  De meeste mensen geven  maar wat zoektermen in en hopen zo de gewenste info te vinden. Ze zoeken zich suf, worden moedeloos van de grote hoeveelheid zoekresultaten en raken gefrustreerd omdat ze niet meteen vinden wat ze zoeken. 

 Na het lezen van deze 7 tips tover jij in geen tijd via Google de meest relevante info te voorschijn! Hier komen ze : 

Tip 1: Gebruik de toevoeging site:be

Als je informatie zoekt over een onderwerp op Belgische websites, gebruik dan de toevoeging site:be. Stel je wil informatie vinden over het onderwerp rente, typ dan rente site:be . Voor Nederlandse site gebruik je site:nl voor Franse site:fr enzovoort.

Tip 2: Versmal je zoekopdracht door te zoeken op filetypes

Wil jij graag een pdf-file, een ppt-file, een doc-file of een xls-file vinden, typ dat de toevoeging filetype: gevolgd door pdf/ppt/doc/xls… Kijk bijvoorbeeld eens naar het verschil in zoekresultaten als je in Google rente ingeeft of rente filetype:pdf. Je kan tip 1 en 2 ook combineren, zoek bijvoorbeeld eens naar rente site:be filetype:ppt .

Tip 3: Laat Google zoeken op specifieke websites

Ken je dat, je weet dat bepaalde info op een specifieke website moet staan, maar je kan het niet (terug) vinden? Laat Google je helpen. Je kunt ervoor zorgen dat Google voor je op zoek gaat binnen specifieke websites. Hoe? Door de zoekterm op te geven in combinatie met de url van de site waar je op zoekt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • rente site:ing.be en Google zoekt alles op het gebied van rente op de site www.ing.be 
 • site:linkedin.com  hr-manager en Google geeft je alle zoekresultaten op LinkedIn in combinatie met de term hr-manager.
 • site:twitter.com #snellezen en je krijgt meteen alle zoekresultaten van tweets waarin #snellezen gebruikt is. Hoe handig is dat!

Tip 4: Verbreed of versmal je zoekopdracht

Je kunt een zoekopdracht verbreden of versmallen door + of – te gebruiken. Stel je bent op zoek naar een computer maar je wilt specifiek een Apple. Geef dan computer +Apple in en je krijgt alle zoekresultaten van computer én Apple. Door de + te koppelen aan Apple (géén spatie) vraag je aan Google om zéker alles van Apple te geven.
Wil je Apple compleet uitsluiten omdat jij een echte Microsoftfan bent? Typ dan computer –Apple en je bent meteen verlost van alle zoekresultaten waar Apple in voorkomt.
Weet je niet zeker hoe je iets precies schrijft. Zet dan * voor of achter je zoekopdracht. Google geeft dan alle zoekresultaten die op jouw zoekopdracht lijken.

Tip 5: Gebruik aanhalingstekens als je precies weet wat je zoekt

Als je exact weet wat je zoekt, zet je zoekterm dan tussen aanhalingstekens. Expert in drie dagen geeft alleen de zoekresultaten waarin letterlijk deze term voorkomt. Dat scheelt meteen weer een heleboel hits.

Tip 6: Andere handige toevoegingen

 • Type inurl:innovation en Google geeft je de zoekresultaten met ‘innovation’ enkel in de url 
 • Maak gebruik van de toevoeging intitle:innovation en Google zoekt naar de resultaten met ‘innovation’ enkel in de titel
 • Zet intext:innovation bij je zoekopdracht en Google geeft de zoekresultaten met ‘innovation’ enkel in de tekst 
 • Wil je de definitie van een term weten, typ dan define: voor de term die je uitgelegd wilt krijgen, bijvoorbeeld define:snellezen

Tip 7: Maak gebruik van Google Scholar

Zoek je een wetenschappelijk artikel voor bijvoorbeeld je scriptie, dan is Google Scholar een superhandige zoekmachine. Google Scholar is gemaakt om te zoeken naar wetenschappelijke literatuur en met een zoekopdracht zoek je in meerdere databases tegelijk. Als zoekresultaat krijg je:

 • Verwijzingen naar artikelen
 • Verwijzingen naar voorpublicaties en working papers
 • Verwijzingen naar boeken
 • Verwijzingen naar geciteerde artikelen of geciteerde boeken
 • Verwijzingen naar patenten en juridische documenten

De gebruikte bronnen zijn academische uitgeverijen, professionele organisaties, universiteiten en andere wetenschappelijke organisaties. De perfecte basis voor jouw scriptie of artikel dus.

Deze video zet 25 Google-tips op een rij: 

Zin in nog meer tips?

Kom dan op 4 mei en 10 oktober naar de volgende SmartWebtools opleidingen in Leuven en Antwerpen. Deze fascinerende opleiding bundelt meer dan 60 manieren om efficiënter te werken én veel tijd te winnen aan de hand van digitale tools.

Vorige cursisten gaven aan dat ze via deze opleiding tot 160 uren per jaar besparen.  Als jij ook meer uren wil, volg dan de SmartWebTools training en geef jouw digitale efficiëntie een enorme boost. Zo stop je nodeloos tijdverlies en  kan je  focussen op het echte werk.

Klik hier om in te schrijven

 

Hartelijke groet,
Peter

P.S. 1: Heb je nog een handige tip om sneller te werken met Google en heb ik deze tip niet genoemd? Deel je tip dan onder de blog, zo kunnen we elkaar helpen.

P.S. 2: Wist je dat er gouden toetsencombinaties bestaan die zorgen voor instant tijdwinst. Lees mijn blog, dan kan je vandaag nog beginnen met efficiënter werken.

Deel deze tip!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter