3 x sneller door je e-mail, digitale teksten en online artikels

Bij élke training snellezen die ik geef komt er de vraag of SmartReading ook werkt op digitale teksten.
Het antwoord is ‘ja’. Dankzij de SmartReading training train je je ogen om breder te kijken en dus meer tekst in één keer op te nemen.
Ons devies luidt: leer eerst snellezen op papier, na voldoende training zal je ook digitale teksten sneller kunnen doorlezen.

Volgens een onderzoek van George W. McConkie en Keith Rayner(*) zien we per oogbeweging gemiddeld slechts tien tot twaalf letters. Onze ogen maken tijdens het lezen sprongetjes en bij elk sprongetje of oogfixatie nemen we slechts enkele woorden op. De SmartReading training is er op gericht om perifeer zicht te creëren (en dus het leesvizier te vergroten), zodat we hele regels of zelf hele alinea’s in één keer kunnen opnemen.

Er bestaat ook handige software om je ogen te trainen en wil graag twee strategieën met je delen:
1. Acereader is een betalend pakket ($ 69.95) dat je moet downloaden (en dat je gratis kan testen gedurende een paar weken). Acereader biedt een stevige tutorial die je acereaderstapsgewijze traint in het vergroten van je leesvizier en  je captatievermogen. Je start met een nulmeeting (bepalen van leessnelheid en begripsvermogen). Hét grote voordeel van snelleessoftware is dat je de tekst die je wil lezen kan laten verschijnen in een venster, waarvan je zelf de grootte en breedte bepaalt. Je ogen moeten dus geen sprongetjes meer maken, maar blijven gefixeerd op een venster waar de tekst verschijnt. Je kan kiezen om de tekst woord voor woord te laten voorbijkomen, of per twee, drie of meer woorden. Je kan ook de snelheid aanpassen en geleidelijk opvoeren.

Onderzoek van McConkie wees uit dat geoefende proefpersonen hun leessnelheid makkelijk kunnen opvoeren van plusminus 200 woorden per minuut naar 600. Mits extra training en oefening (en bij makkelijke teksten) zijn snelheden van 1200 woorden per minuut haalbaar.

2. Spreeder is een gratis webtool die het mogelijk maakt om de inhoud van online teksten en webmail drie maal sneller te lezen. Het werkt heel eenvoudig. Ga eerst naar de spreederbookmarklet pagina. Sleep de knop ‘Spreed!’ boven naar de werkbalk van je browser en laat de muis los. Op die manier installeer je een extra knop in de werkbalk. Ga nu naar een online tekst (webmail, krantenartikel) en selecteer de tekst die je wil lezen. Klik vervolgens op de knop ‘Spreed!’. Automatisch opent zich in je browser een nieuw tabblad en verschijnt de tekst die je wil lezen  in een centraal venster. Via ‘settings’ pas je het aantal woorden dat je per keer wil zien aan, alsook de leessnelheid, tekst- en achtergrondkleur. Drijf aantal woorden en snelheid geleidelijk op. Je zal zien het perfect mogelijk is om e-mailberichten en webartikelen te lezen aan een snelheid van 600 woorden per minuut en meer. Drie maal sneller dus dan normaal!

Spreeder is perfect voor het lezen van relatief korte teksten en webartikelen. Bij lijvige dossiers passen we extra SmartReading technieken toe (vertragen, scannen, lezen met een specifiek leesdoel, springlezen, enz).

Meer weten over SmartReading? De eerstvolgende training vindt plaats op 24 oktober in Wilrijk. Klik hier.

Meer weten over hoe je  slimme webtools kan inzetten om élke dag meer tijd te winnen en je efficiëntie te verhogen? De eerstvolgende training vindt plaats op 21 november in Brussel. Klik hier.

Vond je dit artikel zinvol? Mijn missie is doorbraken creëren in efficiënter werken en bewuster sturen. Laat me hieronder weten wat je er van vond.

Peter
(*) zie mijn boek ‘SmartReading: lees een boek per uur’

Deel deze tip!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter